Προσβασιμότητα

Προσοχή! Ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η Κοινοπραξία του T-Seniority Consortium δεσμεύεται στην εξασφάλιση τη πλήρη προσβασιμότητα του ιστοχώρου για όλους τις ειδικές και μη ομάδες χρηστών. Ο Ιστοχώρος μας έχει σχεδιαστεί έχοντας αρκετά χαρακτηριστικά προσβασιμότητας. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

 

  • Δυνατότητα αλλαγής της διάστασης των χαρακτήρων (διαθέσιμη από όλες τις ιστοσελίδες)
  • Εναλλακτικό κείμενο για τις εικόνες
  • Δυνατότητα ηχητικής αναπαραγωγής των περιεχομένων του Ιστοχώρου (διαθέσιμη από όλες τις ιστοσελίδες)
  • Ελαχιστοποίηση της χρήσης των εικόνων
  • Προσβάσιμο περιεχόμενο
  • Συμμόρφωση σε Πρότυπα

 

Δυνατότητα αλλαγής της διάστασης των χαρακτήρων και αλλαγής της χρωματικής αντίθεσης

 

Σκοπός μας είναι να παρέχουμε ένα ιδιαίτερα προσβάσιμο Ιστοχώρο, παρόλα αυτά κατανοώντας ότι δεν είναι δυνατόν να καλύπτουμε τις ανάγκες κάθε χρήστη, θα συνεχίζουμε να του δίνουμε τη δυνατότητα να αυξομειώσει την αντίθεση του σχεδιασμού και το μέγεθος του κειμένου όπως επιθυμεί.


Εναλλακτικό κείμενο για τις εικόνες


Οι εικόνες στον Ιστοχώρο μας συνοδεύονται από εναλλακτικό κείμενο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιείται μια εικόνα σε μια ιστοσελίδα για να παρέχει πληροφορία, αυτό ακριβώς το πληροφοριακό περιεχόμενο περιγράφεται στο εναλλακτικό κείμενο. Άρα οι εικόνες μπορούν να γίνουν κατανοητές από φυλλομετρητές κειμένου (text browsers) και βοηθητικές τεχνολογίες όπως οι αναγνώστες οθόνης (screen readers). Όπου είναι δυνατό δεν θα χρησιμοποιήσουμε εικόνες για αποκλειστικά αισθητικούς λόγους, παρόλα αυτά ακόμη και αν μια εικόνα χρησιμοποιηθεί για θέματα αισθητικής και σχεδιασμού, το κείμενο που την συνοδεύει παραμένει κενό σύμφωνα πάντα με τις αποδεκτές βέλτιστες πρακτικές.

 

Δυνατότητα ηχητικής αναπαραγωγής των περιεχομένων του Ιστοχώρου


Παρέχουμε τη δυνατότητα στο χρήστη να ακούσει τα περιεχόμενα του Ιστοχώρου, δίχως να χρειαστεί να μεταφορτώσει κάποιο αρχείο στον υπολογιστή του – Μόλις επιλεχθεί η δυνατότητα «Άκουσε τη Σελίδα» απο τον αριστερό κατάλογο της σελίδας, αλλάζει τον Ιστοχώρο σε μια μορφή η οποία διαβάζει το περιεχόμενο της κάθε σελίδας. Κατ’επέκταση, αν έχετε συνδέσει τα ηχεία ή τα ακουστικά σας με τον υπολογιστή θα μπορέσετε να ακούσετε τις ιστοσελίδες μέσω της συγκεκριμένης ακουστικής υποστήριξης.

 

Ελαχιστοποίηση της χρήσης των εικόνων


Live Το κείμενο χρησιμοποιείται περισσότερο από τα γραφικά, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος μεταφόρτωσης της σελίδας αλλά και να αυξηθεί ο έλεγχος που έχει ο χρήστης στο μέγεθος του κειμένου.

 

Παροχή προσβασιμότητας στο περιεχόμενο


Με σκοπό να διασφαλίσουμε μια συνεχή εμπειρία για τους επισκέπτες του Ιστοχώρου χρησιμοποιούμε τα διαδοχικά φύλλα στυλ - cascading style sheets (CSS εν συντομία) για τη διαμόρφωση του περιεχομένου των σελίδων. Τα CSS μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μια συλλογική αίσθηση σχεδιασμού στον Ιστοχώρο χρησιμοποιώντας μια σταθερή γραμματοσειρά με συγκεκριμένη χρήση χρώματος και το καλύτερο δυνατό μέγεθος κειμένου. Χρησιμοποιώντας τα CSS συμμορφωνόμαστε με τα ισχύοντα νομικά και βιομηχανικά πρότυπα προσβασιμότητα. Παρ’ όλα αυτά ο Ιστοχώρος μας αναπτύσσεται συνεχώς και για αυτό το λόγω, παρακαλούμε να μας στείλετε όποτε επιθυμείτε, τις προτάσεις και παρατηρήσεις σας με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση (webteam email)


Συμμόρφωση σε Πρότυπα

  • Όλες οι σελίδες σε αυτό τον Ιστοχώρο είναι εγκεκριμένες από το WCAG AA, και αφορούν την προτεραιότητα 1, 2 και 3 όπως ορίζεται στις Αρχές Προσβασιμότητας Διαδικτυακού Περιεχομένου της Διεθνούς Εταιρικής Συνεργασίας του Παγκόσμιου Διαδικτύου(W3C). Εργαζόμαστε με σκοπό να αποκτήσουμε AAA συμμόρφωση.
  • Όλες οι σελίδες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έχουν αποκτήσει εγκυρότητα ως XHTML 1.0 Strict.
  • Όλες οι σελίδες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έχουν αποκτήσει εγκυρότητα ως CSS version 2.
  • Όλες οι σελίδες του συγκεκριμένου ιστοχώρου χρησιμοποιούν σημασιολογικά σήματα. Η ετικέτα H1 υποδεικνύει τους Κύριους τίτλους , η ετικέτα H2 τους τίτλους των ενοτήτων. Για παράδειγμα σε αυτή τη σελίδα οι χρήστες JAWS μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη ενότητα πατώντας ALT+INSERT+2.

 

Σχόλια


Έχουμε δοκιμάσει τον Ιστοχώρο διεξοδικά και είμαστε πάντα πρόθυμοι να βελτιώσουμε τα εργαλεία προσβασιμότητας που χρησιμοποιούμε. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν βρήκατε τον συγκεκριμένο Ιστοχώρο προσβάσιμο ή αν αντιμετωπίσατε προβλήματα. Θα σας παρακαλούσαμε να μας στείλετε όποτε επιθυμείτε,τις ερωτήσεις και τα σχόλια σας με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Τ-Seniority.