T-Seniority Pilots

Προσοχή! Ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Πιλότοι Project Launcher

 

Η πιλοτική δοκιμή κανονίζεται επί των διαφορετικών τόπων των συνεργατών προκειμένου να αποδειχθούν οι έννοιες, οι εφαρμογές, οι υπηρεσίες, οι συσκευές και οι τεχνολογίες καθώς επίσης και για να συλλέξει τη συνεχή αποτίμηση από τους χρήστες. Η επιτυχία της T-Seniority σύμφωνα με τους αρχικούς στόχους θα αξιολογηθεί με τους πραγματικούς χρήστες κατά την περίοδο πιλοτικής λειτουργίας, μετά από ένα αρχικό στάδιο της τεχνικής επικύρωσης.


Επτά περιοχές δοκιμής έχουν καθιερωθεί σε διαφορετικές περιοχές: Ισπανία (Soria και Girona), Ιταλία (Τοσκάνη), Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Αθήνα), UK (Kirklees county), Φινλανδία (Tampere), Γαλλία (περιοχή PACA και της Λωρραίνης) και Κύπρος. Οι συνεργάτες είναι πολύ ικανοποιημένοι με τις δοκιμές δεδομένου ότι όλοι τους έχουν δεσμευτεί για την επέκταση αξιοποίησης των υπηρεσιών για το κλείσιμο της ψηφιακής διαίρεσης, ειδικά μεταξύ πιό καθυστερημένων ομάδων πληθυσμού.


Η T-Seniority θα οργανώσει το καθημερινό περιβάλλον διαβίωσης των ηλικιωμένων χρηστών για την υποστήριξη της προσωπικής αυτονομίας τους, μέσω της χρήσης της τηλεόρασης. Αυτό το καθημερινό περιβάλλον διαβίωσης θα περιλάβει το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και θα δημιουργήσει μια στενότερη σχέση με τους φροντιστές (επίσημους και άτυπους) με τις υπηρεσίες υποστήριξης κάτω από τις κατηγορίες: Δραστηριότητες καθημερινής ζωής, Κοινωνική ολοκλήρωση

 


Περιγραφή των σεναρίων

 

Περιγραφή του Ισπανικού σεναρίου πιλοτικής εφαρμογής


Περισσότερο από 85% του ισπανικού πληθυσμού έχουν πρόσβαση σε διαδραστικές τηλεοπτικές λύσεις, κανονικά μέσω DTT (περίπου 20% μέχρι τέλη Μαΐου 2007) αλλά κυρίως χωρίς κανάλι επιστροφής (καμία διαδραστικότητα) ή χαμηλό επίπεδο διαδραστικότητας (6%). Αλλά και οι μεγάλες αστικές περιοχές έχουν κερδίσει μια σημαντική πρόσβαση στις διαδραστικές υπηρεσίες μέσω IPTV (Τηλεόραση μέσω Ευρυζωνικών Δικτύων). Τέλος, πολλά σπίτια χρησιμοποιούν τις συσκευές IPHN ακόμη και χωρίς να γνωρίσουν ότι οι υψηλά διαδραστικές υπηρεσίες μπορούν να προσφερθούν μέσω αυτών των συσκευών.

 

Σενάρια Ισπανικού Πιλοτικού:

 

DTT: Εκδίδονται σε εθνικό επίπεδο μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Antena 3.

IPHN: 3 πόλεις της Girona, επαρχίας της Καταλονίας υψηλά ποσοστά ηλικιωμένων, δημόσια διοίκηση δεσμευμένη να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της, ελεύθερη κάλυψη WIMAX στις αγροτικές περιοχές.

 

Είδη υπηρεσιών που θα είναι μέρος της δοκιμής:

 

DTT: Γενικές και δημόσιες ε-υπηρεσίες προσοχής: όλες όσες έχουν αναπτυχθεί; Προσωπικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσοχής: Τηλε-βοήθεια

IPHN: Γενικές και δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσοχής: επεκτείνονται; Προσωπικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσοχής: Τηλε-βοήθεια Επικοινωνία Τηλε-έλεγχος

 

 

Περιγραφή του Ιταλικού σεναρίου πιλοτικής εφαρμογής

Η περιοχή της Τοσκάνης έχει έναν πληθυσμό 3.528.225 κατοίκων με πυκνότητα πληθυσμού 153 ανά χμ², χαμηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο. Η Τοσκάνη βρίσκεται στην 30ή θέση μεταξύ των 248 ταξινομημένων ευρωπαϊκών «περιοχών» με 0.78% του πληθυσμού των 25 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσοστό γεννητικότητας είναι επίσης χαμηλό με το τρέχον δημογραφικό ποσοστό αύξησης να βρίσκεται στο μείον 0.3/1000 με συνέπεια ο πληθυσμός των ατόμων της τρίτης ηλικίας να είναι αυξημένος σε όλη την περιοχή.


Η περιοχή της Τοσκάνης είναι η αρμόδια αρχή για την συνολική αντιπροσώπευση της περιφέρειας. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ε&Α στην Τοσκάνη είναι το υψηλό ποσοστό της δημόσια επένδυσης - περίπου 70% του συνολικού ποσού - έναντι του χαμηλού επιπέδου της ιδιωτικής επένδυσης - περίπου 30%.


Σενάρια Ιταλικού Πιλοτικού:

DTT: 35 κωμοπόλεις του εδάφους της Τοσκάνης, που περιλαμβάνουν την πυκνοκατοικημένη πόλη, τις αγροτικές περιοχές και τις ορεινές κοινότητες.


Είδη υπηρεσιών που θα δοκιμαστούν


DTT: Γενικές/δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσοχής: που επεκτείνονται; Προσωπικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες φροντίδας: εμπλουτισμένη πληροφορία σχετικά με τη πρωταρχική-φροντίδα, τη διαθεσιμότητα των δομών φροντίδας, των ωρών έναρξης, κ.λ.π. καταχωρώντας τις επισκέψεις φροντίδας στα καθημερινούς κέντρα, τις μεταφορές, το μαγείρεμα, τους περιπάτους, κ.λπ. έλεγχος των παραμέτρων υγείας, περίθαλψης και διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών και προειδοποιητικών μηνυμάτων.

 


Περιγραφή του Ελληνικού σεναρίου πιλοτικής εφαρμογής

 

Με τον συντονισμό της ALTEC οι έλληνες συνεργάτες θα αξιοποιήσουν την υπηρεσία T-Seniority στις δύο πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδος (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) χρησιμοποιώντας κυρίως την IPHN τεχνολογία. Ο στόχος είναι η παροχή μιας σειράς υπηρεσιών που έχουν ως κέντρο τις ανάγκες και προτιμήσεις του χρήστη. Η συνεργασία με το ίδρυμα Θεοτόκος και την Νομαρχία Θεσσαλονίκης μπορούν εγγυηθούν την επιτυχία του σκοπού του έργου.


Ελληνικά πειραματικά σενάρια:

IPHN:Περίπου 1,3 εκατομμύρια ανθρώποι ζουν στο Νομό Θεσσαλονίκης, με περίπου 30% των ανθρώπων που δεν είναι ικανό για να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ενός PC. Οι ηλικιωμένοι και οι ψηφιακά αναλφάβητοι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή θα είναι υποψήφιοι στη χρήση του T-Seniority μέσω τηλεοπτικών καναλιών.
Στην Αθήνα ένα μεγάλο εύρως υπηρεσιών θα προσφερθούν σε άτομα με ειδικής ανάγκες, κυρίως για να εξυπηρετηθούν στο σπίτι.

 

Είδη υπηρεσιών σαν αντικείμενα της πιλοτικής δοκιμής

IPHN: Δημόσιες/ιδιωτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες φροντίδας: Υλοποιημένα - Προσωπικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες φροντίδας: Τηλεόραση, επικοινωνία, τηλε-παρακολούθηση

 

 

Περιγραφή Βρετανικής πιλοτικής εφαρμογής


Το Kirklees βρίσκεται το νοτιοδυτικό σημείο του Λιντς και συνδυάζει μίγμα των αστικών κέντρων (Huddersfield, Dewsbury) μαζί με έναν σημαντικό αγροτικό πληθυσμό. Με έναν συνολικό πληθυσμό που υπολογίζεται περίπου 400.000, το Συμβούλιο Kirklees αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα των πρακτικών και οικονομικών προκλήσεων για να παρέχει τις ποιοτικές υγειονομικές υπηρεσίες από κοινού με τους τοπικούς συνεργάτες υγείας τους. Με την παροχή των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο σπίτι, η πρόθεση είναι να ενισχυθούν οι ηλικιωμένοι για να παραμείνουν στο σπίτι για περισσότερο. Βασικό σκοπό αποτελεί πάντα η εύρεση καινοτόμων και οικονομικώς αποδοτικών λύσεων όπως προσφέρει το T-Seniority.


Βρετανικό πιλοτικό σενάριο:

Τα DigiTV διατηρούν μια αμφίδρομη υπηρεσία στα τηλεοπτικά κανάλια SKY, NTL and Telewest. Το DigiTV εξυπηρετεί αυτήν την περίοδο 80 περιοχές και οι νέες υπηρεσίες του T-Seniority έχουν μια καλή ευκαιρία που υιοθετείται ήδη από τα μέλη.


Μικτός των αγροτικών και αστικών σεναρίων πέρα από την περιοχή Kirklees.
IPTV: επηρεασμένοι χρήστες 70.000 100 οικογένειες που συμμετέχουν ενεργά στη δοκιμή.


Είδος υπηρεσιών για την υπαγωγή τους στην πιλοτική δοκιμή

Οι υπηρεσίες που θα εξετάστουν θα σχετίζονται με την πληροφοριακή υπηρεσία (περιορισμένη αλληλεπίδραση) και τις διαλογικές εξατομικευμένες υπηρεσίες για να ενθαρρύνουν τον κοινωνική ένταξη και την υποστήριξη στους μειονεκτούντες ανθρώπους. Με ένα αυξανόμενο επίπεδο αλληλεπίδρασης μέσω του επιστροφής καναλιού, ένας ανεξάρτητος που ζει θα ενθαρρυνθεί μέσω:

Της Τεχνικής ικανότητας να διασυνδεθεί σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων ή σύστημα τρίτων. Ικανότητα να παρασχεθούν τα ασφαλή, προσωπικά αρχεία βασισμένα σε μεμονωμένο IDs και οι κώδικες ασφαλείας. Κρατώντας ημερολόγιοα για τις καθημερινούς επισκέψεις, τις μεταφορές, το μαγείρεμα, τους περιπάτους, κ.λπ.

Ενισχυμένες πληροφορίες για την αρχική φροντίδα, τη διαθεσιμότητα των του προσωπικού της φροντίδας, των ωρών λειτουργίας, κ.λπ. Έλεγχος των παραμέτρων υγείας και διαχείριση των επιφυλακών και των έκτακτων αναγκών.

 

Περιγραφή του Γαλλικού σεναρίου πιλοτικής εφαρμογής


Η γαλλική αγορά των υπηρεσιών ως προς τους ηλικιωμένους είναι μια από τις πιο δομημένες της Ευρώπης, δίδοντας μεγάλη έμφαση σε αυτό το θέμα από τη γαλλική κυβέρνηση, και μια ισχυρή εμπλοκή των επαγγελματικών οργανώσεων όπως το FNAQPA (Fédération Nationale Avenir et Qualité de vie des personnes âgées). Στο εγγύς μέλλον, το DTT πρόκειται να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να προσεγγίσουμε τους υπερήλικες, και δίνει μια ευκαιρία να εφευρεθούν οι νέοι τρόποι ώστε να δοθεί στους ηλικιωμένους μια καλύτερη διαβίωση. Η FNAQPA, ως μια σημαντική οργάνωση στο γαλλικό παλαιότερο τομέα, στοχεύει στην επίδειξη των ικανοτήτων της ενσωματωμένης πλατφόρμας Τ-Seniority για να επεκτείνει επαρκώς τόσο των δημόσιων όσο και των προσωπικών –ηλεκτρονικών υπηρεσιών προσοχής σε IPHN.


Σενάρια Γαλλικού Πιλοτικού:


IPHN: Οι γαλλικές περιοχές Προβηγκία-Alpe-Côte d'Azur και Λωρραίνη έχουν επιλεχτεί: Η FNAQPA έχει 55 μέλη σε αυτές τις περιοχές, που αντιπροσωπεύουν 15.000 ηλικιωμένους, και παρουσιάζουν διαφορετικά πληθυσμιακά προφίλ, που επιτρέπουν στο T-Seniority να εφαρμοστεί και να δοκιμασθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές περιπτώσεις.

 

Είδη υπηρεσιών που θα δοκιμαστούν


Οι υπηρεσίες που εξετάζονται θα διαχειριστούν τόσο την πληροφοριακή υπηρεσία (περιορισμένη αλληλεπίδραση) όσο και τις διαλογικές προσωπικές υπηρεσίες για να ενθαρρύνουν την κοινωνική ενσωμάτωση και να υποστηρίξουν τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Με ένα αυξανόμενο επίπεδο διαδραστικότητας μέσω του διαύλου επιστροφής ένας ανεξάρτητος τρόπος ζωής μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω: εμπλουτισμένη πληροφορία σχετικά με τη πρωταρχική-φροντίδα, τη διαθεσιμότητα των δομών φροντίδας, των ωρών έναρξης, κ.λ.π. καταχωρώντας τις επισκέψεις φροντίδας στα καθημερινούς κέντρα, τις μεταφορές, το μαγείρεμα, τους περιπάτους, κ.λπ. Διαχείριση των συναγερμών χάρη στην ολοκλήρωση των ικανοτήτων προσφοράς – μέσω κινητού τηλεφώνου- προειδοποιητικών μηνυμάτων κινδύνου που παρέχει το Τ-Seniority.

 

Περιγραφή του Κυπριακού σεναρίου πιλοτικής εφαρμογής


Στην Κύπρο, το μικρό νησί της Μεσογείου, οι διαμορφωτές πολιτικής και το κοινό συγκεντρώθηκαν για να αναπτύξουν ένα μοναδικό μοντέλο σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού.
Παρόλο που οι οικογένειες είναι ιδιαιτέρως δεμένες και φροντίζουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη τους, συνειδητοποιούν ότι μελλοντικά το μοτίβο φροντίδας και υποστήριξης για τους μεγαλύτερους θα αλλάξει.

 

Προγράμματα τα οποία συμπεριλαμβάνουν τόσο την κοινότητα όσο και τις τοπικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει. Από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει μικρή εσωτερική κινητικότητα στην Κύπρο, πλέον ο πολίτης συνειδητοποιεί ότι το πιο πιθανό είναι να περάσει τη ζωή του στην κοινότητα την οποία γεννήθηκε. Σαν αποτέλεσμα, ολόκληρη η κοινότητα φροντίζει να χτιστούν σπίτια φροντίδας για τα πιο ηλικιωμένα μέλη της. Οι νεότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι μια μέρα θα χρειαστεί να μείνουν στα ίδια σπίτια φροντίδας και φροντίζουν να βρίσκονται κάτω από καθεστώς άρτιας διαχείρισης και να είναι καλοσυντηρημένα.


Όλοι συνεισφέρουν στο χτίσιμο αυτών των σπιτιών αλλά και στη φροντίδα και μη απομόνωση των ηλικιωμένων καθώς τους επισκέπτονται τακτικά. Οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας έχοντας ζήσει όλη τους τη ζωή μέσα στην κοινότητα δεν νιώθουν αποκομμένοι από τις ρίζες τους και μπορούν να βρίσκονται μέσα σε οικείο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα του κυπριακού δημογραφικού αλλάζει: σε πληθυσμό 788.457 (Ιούλιος 2007) τα άτομα άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν το 11.8% (40,458 άνδρες / 52,238 γυναίκες) του πληθυσμού.


Κυπριακά Πιλοτικά Σενάρια:


IPTV: Η Κύπρος το 2010 απο τους 0,8 εκατομμύρια του πληθυσμού, υπολογίζεται οτι θα έχει πάνω απο 50.000 IPTV χρήστες. Κατ’ επέκταση θα υπάρχει μια καλή διείσδυση της εναλλακτικής που προσφέρει η Διαδραστική Τηλεόραση. Από την άλλη όμως, οι διαδραστικές υπηρεσίες βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και το T-Seniority μαζί με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υποστήριξης, θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία αλλαγής αυτής της κατάστασης κυρίως για τον μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό.


Είδη Υπηρεσιών τα οποία θα δοκιμαστούν:


IPTV: Γενικές/Δημόσιες ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Φροντίδας: όλες τις διαθέσιμες; Εξατομικευμένες ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Φροντίδα: TV Υποστήριξη; Επικοινωνία, τηλεπαρακολούθηση (ιατρική παρακολούθηση)

 

 

Περιγραφή του Φιλανδικού σεναρίου πιλοτικής εφαρμογής


Το Tampere είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη Φινλανδία με 206.000 κατοίκους. Η κεντρική κυβέρνηση και οι δήμοι είναι οι δύο κύριοι φορείς στην οργάνωση της πρόνοιας στη Φινλανδία. Ο στόχος της φινλανδικής περίπτωσης του Tampere είναι να αναπτυχθεί ένα αξιολογημένο σύστημα των πολυκαναλικών διαλογικών υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους ανθρώπους για να υποστηρίξει τη διαβίωσή τους και την παραμονή στο σπίτι. Η ομάδα-στόχος της περίπτωσης είναι ειδικά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που μεταφέρονται κατ' οίκον από το νοσοκομείο αντί της φροντίδας σε αυτά.

 


Πειραματικά σενάρια της Φινλανδίας:


IPHN: διαλογική TV (και κινητή ). Η ιδέα πίσω από την φινλανδική πιλοτική εφαρμογή είναι να παρασχεθεί η ασφάλεια, η υγειονομική περίθαλψη, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά δίκτυα, οι νέες δραστηριότητες και οι επαφές στους γηραιότερους πολίτες. Όλες οι υπηρεσίες είναι βασισμένες στην επικοινωνία συμπεριλαμβανομένου του βίντεο & της φωνής. Οι υπηρεσίες παρέχονται στη βάση των διαπλεκόμενων πλατφορμών, π.χ. IPHN, καλωδιακή TV , ADSL (ευρυζωνικό δίκτυο), κινητό PC, βιντεοτηλεφωνία και/ή τηλεδιασκέψεων φροντίδας και οι συνδέσεις είναι ασφαλείς και οι χρήστες αναγνωρίζονται.

 


Είδη υπηρεσιών σαν αντικείμενα της δοκιμής:


Οι υπηρεσίες που δημιουργούνται και που δοκιμάζονται θα εξετάσουν και τα δύο, την πληροφοριακή υπηρεσία (περιορισμένη διαλογικότητα) και διαλογικές εξατομικευμένες υπηρεσίες. Το περιεχόμενο των πελατοκεντρικών προτύπων της δραστηριότητας αναπτύσσεται με τη συμμετέχουσα διαδικασία των επίσημων συνεργατών προγράμματος, των τοπικών φιλικών οργανώσεων των ηλικιωμένων και των ίδιων των ηλικιωμένων ανθρώπων. Οι πληροφοριακές υπηρεσίες είναι π.χ. υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που παρέχονται από την πόλη του Tampere ή από τρίτο φορέα Μη Κυβερνητικού Οργανισμού (NGO). Γίνεται διανομή των γενικών πληροφοριών της υγειονομικής περίθαλψης και της ευημερίας από την ηλεκτρονική πύλη. Η τοπική TV παράγει τα κατάλληλα προγράμματα για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Οι διαλογικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν π.χ. επαφές με τους γιατρούς και τους ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης, τους συγγενείς και τους φίλους, κοινωνικά δίκτυα και εμπορικές υπηρεσίες, όπως η τράπεζα και τα εμπορικά καταστήματα